joi, 2 februarie 2012

Dragostea in vremea holerei

Dragostea in vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez nu este cea mai comoda lectura citita, dar este in mod clar, impresionanta.

Când a cunoscut-o pe Fermina Daza, (Florentino Ariza) avea optsprezece ani şi era tânãrul cel mai curtat din anturajul sãu.(…) Era, încã de pe atunci, sfrijit (…) iar ochelarii de miop îi dãdeau un aer şi mai neajutorat.(…)Ȋ pofida aerului pricãjit, a timiditãţii şi a hainelor mohorâte, fetele din cercul lui de prieteni organizau tombole secrete, trãgându-l la sorţi.(…)

Florentino Ariza pare la inceput eroul tipic si neinteles, dar pe parcurs, cititorii vor ajunge sa cunoasca unicitatea caracterului si a gandirii sale.

posterRelatia lui Florentino Ariza cu Fermina Daza este sortita esecului inca inainte de a incepe, din cauza tatalui fetei, care se opune vehement.Lorenzo Daza nu vrea ca fiica lui sa se marite cu un oarescare, asa ca face tot posibilul sa ii desparta. Si reuseste.

Atunci, Lorenzo Daza (…) rosti, coborând şi el glasul:
-Nu mã sili sã-ţi zbor creierii.
Florentino Ariza simţi un fior de gheaţã în mãruntaie. Dar glasul nu-I tremurã, pentru cã se simţi dintr-o data iluminat de Sfântul Duh.
-Puteţi s-o faceţi, spuse el cu mâna pe piept. Nu existã glorie mai mare pe lume decât sã mori din dragoste.

Desi era clar ca in prezent, si chiar si intr-un viitor apropiat, nu exista nicio sansa pentru relatia lor, Florentino Ariza a continuat sa spere si sa astepte momentul potrivit. Chiar si atunci cand ea s-a casatorit cu doctorul Juvenal Urbino. Chiar si atunci cand si in viata lui au aparut alte femei. El a continuat sa spere si sa o astepte.
posterCaci, atentie, si el a fost cu alte femei. Devotamentul sau fata de Fermina Daza nu s-a manifestat prin abstinenta, ci prin faptul ca, oricat de multe femei ar fi avut, niciuneia nu i-a oferit iubire, nu i-a daruit sufletul sau, acesta fiind numai si numai al Ferminei Daza, din clipa in care a cunoscut-o si pana cand viata ii va aduce din nou impreuna.

Florentino Ariza nu a mai avut prilejul sã rãmânã singur cu Fermina Daza sau sã vorbeascã între patru ochi cu ea, în multele întâlniri din lunga lor viaţã, decât cincizeci si unu de ani, nouã luni şi patru zile mai târziu, când i-a repetat legãmântul de fidelitate eternal şi de iubire pururi vie în prima ei searã de vãduvie.

Aceasta carte ne prezinta o altfel de poveste de iubire, una cu o mai mare priza asupra realului, poveste vazuta prin ochii unui personaj greu de inteles, dar pe care nu ai cum sa nu ajungi sa il simpatizezi.
Este o carte care ne dezvaluie si o altfel de iubire, fara inimioare si floricele, o iubire cruda, reala si diferita.

Abia atunci se uitã cãpitanul la Fermina Daza şi vãzu sclipind între genele ei primele boabe de chiciurã. Apoi îl privi pe Florentino Ariza, calmul lui imperturbabil, iubirea lui de neînfrânt, şi-l înfiorã bãnuiala târzie cã nu moartea, cât viaţa e fãrã de margini.

Concluzie: Este o carte care merita timpul si osteneala de a o intelege, o carte care ne reveleaza noi perspective asupra vietii si a iubirii, o carte care ne adduce multe invataminte.

Rang:*****
5/5

2 comentarii:

Anonim spunea...

ma facut sa plang, chiar as vrea sa mi-o cumpar:x

Unknown spunea...

O am in biblioteca de ceva timp si o sa o incep zilele astea.Deocamdata am altele la rand.