duminică, 5 februarie 2012

Jocurile foamei- Revolta

Katniss a fost salvata din Jocurile foamei de catre Haymitch si rebeli si dusa in Districtul 13, dar Peeta a fost capturat de Capitoliu.
Intre timp, revoltele rebelilor au luat amploare, vrand sa iasa cu orice pret de sub dominarea Capitolului si sa il infranga. Dar nici Capitoliul nu se lasa mai prejos, ucigand pe oricine ii sta in cale. Iar ca pedeapsa a nesupunerii, intregul District 12 a fost distrus. Au reusit sa scape foarte putini oameni, care s-au refugiat in Districtul 13.
Katniss nu stie ce sa faca mai departe. Rebelii vad in ea simbolul revolutiei si o numesc Gaita Zeflemitoare, iar ea ar trebui sa isi asume acest rol, dar ceva-poate faptul ca Peeta se afla in mainile dusmanului, care il tortureaza-o face sa sovaie.

O altã fortã cu care trebuie sã mã lupt. Un alt jucãtor puternic care s-a hotãrât sã mã foloseascã drept pion în jocul sãu, deşi lucrurile par sã nu meargã niciodatã dupã plan. Mai întâi au fost creatorii-de-joc, care m-au fãcut starul lor şi s-au strãduit apoi sã mã redobândeascã dupã povestea cu mâna de fructe otrãvite. Pe urmã preşedintele Snow, care a vrut sã mã foloseascã  pentru a stinge flãcãrile rebeliunii, numai pentru ca fiecare dintre mişcãrile mele sã devinã incendiarã. Apoi rebelii, care m-au prins în gheara metalicã şi m-au sãltat din arena, destinându-mi rolul Gaiţei Zeflemitoare, pentru a fi nevoiţi apoi sã-şi revinã din şocul avut când au descoperit cã s-ar putea sã nu-mi doresc aripile. Şi acum Coin, cu mãnunchiul ei de rachete nucleare şi cu maşinãria bine unsã a districtului, care descoperã cã e mai greu sã ferchezuieşti o Gaiţã Zeflemitoare decât s-o prinzi.
Singurul lucru care ar putea-o face sa isi asume rolul de simbol al rebeliunii ar fi intoarcerea lui Peeta, dar el este la mana presedintelui Snow, care il foloseste in emisiuni televizate care o aduc la culmea disperarii pe Katniss, pentru ca se vede clar ca ceva rau se petrece cu Peeta. In cele din urma el este salvat si adus in Districtul 13, iar Katniss constata ingrozita ca nu va mai fi niciodata cel pe care il stie.Sufletul i-a fost inveninat-la propriu-, iar amitirile modificate. Presedintle Snow l-a transformat intr-un mutant care o uraste de moarte pe Katniss.
Nu mai simt nevoia sã plâng.De fapt, nu sunt în stare decât sã-mi pãstrez în minte decât un singur gând simplu: o imagine a feţei lui Snow, însoţitã de o şoaptã din capul meu: o sã te ucid.

O carte frumoasa, dar mai slaba decat primele doua volume, dupa parerea mea. Iar finalul nu mi-a placut deloc. Nu sunt o fana a finalurilor happy end, pentru ca viata nu e happy end, dar, in calitate de scriitor, trebuie sa fii foarte atent cand te decizi ce personaje omori si de ce. Unele personaje sunt simboluri puternice in carte, si chiar daca nu sunt principale, conteaza enorm pentru cititor, iar daca ai distrus asta, distrugi tot.
Concluzie: O carte care merita citita, fie si numai din curiozitate de a vedea cum se incheie povestea lui Katniss. Are actiune, drama si cate un strop de umor. Nu e deloc o carte plictisitoare, ba din contra.

Rang:****
4/5


Later edit: aseara, cand am scris recenzia, eram prea marcata de tragedia de la finalul cartii ca sa pot aprecia povestea la adevarata ei valoare.
Unul dintre lucrurile care m-a impresionat cel mai mult a fost felul in care totul se leaga, nimic nu e scris la voia intamplarii. Ca brosa cu gaita zeflemitoare pe care o primeste Katniss cadou inainte de a intra in arena. Ca acele fructe otravite cu care Peeta o omoara din greseala pe Fata-de-vulpe si pe care mai apoi le folosesc pentru a incerca ei sa se sinucida.


In volumul doi, lui Katniss i se pare ca respiratia lui Snow are miros de sange. Am pus asta pe seama dezgustului ei fata de presedinte, nu mi-am imaginat niciodata ca el chiar mirosea a sange. Pentru ca mai apoi sa aflu, in volumul 3, ca Snow si-a omorat rivalii otravindu-i, si ca sa nu fie suspect a luat chiar el cate o gura din fiecare otrava in parte, lucru care i-a cauzat o gramada de rani in gura, rani care sangereaza continuu.
Wow, da! Chiar ii mirosea respiratia a sange.
Vedeti despre ce vorbesc? O creatia de geniu literar cu exactitatea unui matematician :))

Niciun comentariu: