duminică, 11 martie 2012

O femeie implinita




Cartea ne prezinta povestea Victoriei, de cand s-a nascut si pana in punctul in care reuseste sa isi gaseasca fericirea si linistea sufleteasca. De fapt, povestea incepe cu Jim Dawson, tatal Victoriei, si ne nareaza pe scurt cum a fost viata lui, cum a cunoscut-o pe Christine si au adus-o pe lume pe Victoria.

Nici nu le trecuse prin cap cã bebeluşul ar putea fi fatã şi, plini de încredere cum erau, nu ceruserã sã afle sexul copilului la ecografie. Pentru un bãrbat atât de viril ca Jim, era de neconceput ca primul sãu nãscut sã nu fie bãiat, iar Christine zugrãvise camera în albastru. Amândoi erau ferm convinşi cã vor avea un fiu.
Victoria are o copilarie trista si o adolescenta zbuciumata, acest lucru datorandu-se in mare parte parintilor ei, care nu o accepta asa cum este.E dolofana, are ochii albastri si parul blond, spre deosebire de parintii ei, care sunt bruneti si supli. Acest lucru o face sa se simta o straina printre ei, cu atat mai mult cu cat tatal face glume rautacioase la adresa ei.
-Aş zice cã tu ai fost prãjiturica noastrã de probã, a spus ciufilindu-I pãrul.Ei, de data asta am nimerit reţeta, a comentat el fericit.
Bunica Dawson i-a explicat Victoriei cã prãjiturica de probã era ceea ce fãceai pentru a testa combinaţia de ingrediente şi cãldura cuptorului.Nu ieşea niciodatã perfect din prima, a adãugat ea, şi atunci aruncai prãjiturica la gunoi şi încercai din nou.

Intre glumele tatalui si remarcile mamei ca e grasa, Victoria se simte o ratata, buna de nimic, un om care nu merita sa fie iubit. Singura sa alinare este sora sa, Gracie, care a aparut ca un inger in viata sa, ajutand-o sa faca fata problemelor.
Desigur, Gracie este perfecta, tot ceea ce isi doreau parintii sa fie: micuta, slaba, frumoasa. E copilul perfect, spre deosebire de Victoria, care e un fel de rebut.
Dar Victoria nu a fost niciodata geloasa pe sora sa, iar Gracie este singura care o iubeste neconditionat, fara sa ii pese de cate kilograme are, de aspectul ei, de faptul ca se ingrasa sau slabeste. Gracie este cel mai bun lucru care i s-a intamplat Victoriei in viata sa.
Fiindca nu mai rezista presiunii parintilor, Victoria se hotaraste sa plece de acasa, cat mai departe de cei ce ii fac viata un cosmar si sa faca colegiul in alt oras.
Era trist, dar îi era tot mai greu sã îi suporte pe pãrinţi.Ȋn mod direct sau indirect, prin mesaje subliminale, ei îi spuseserã mereu acelaşi lucru:”Nu te iubim”. Ani în şi de strãduise sã schimbe aceastã stare de fapt, dar fãrã succes
Isi doreste nespus o viata noua, o viata in care sa nu mai fie prajiturica de proba, o viata in care sa ii fie recunoscute meritele si inteligenta, indiferent de cum arata.
Cartea ne povesteste aventura Victoriei in acest ocean de imprevizibil numit viata.
Victoria este un personaj de care nu ai cum sa nu te atasezi. E simpatica si dulce, dar cu toate ca are atatea probleme, niciodata nu iti vine sa ii plangi de mila, pentru ca este prin natura ei o luptatoare.
Cu toate ca respingerea parintilor o urmareste ca o fantoma toata viata, fiind convinsa ca ea nu merita sa fie iubita, totusi, nu se complace in situatia ei, ci lupta sa aibe o cariera, o viata, si pana la urma lupta impotriva amintirilor si traumelor, ca sa ajunga sa se iubeasca pe ea insasi.

Concluzie: O carte frumoasa si emotionanta, o poveste realista, un personaj care inmagazineaza o putere si o tarie de caracter pe care putini oameni le au. Decizii dificile, probleme, reusite si esecuri, tradari si bucurii, toate se imbina uimitor intr-o poveste frumoasa si intriganta, o poveste rupta parca din viata, o poveste din care fiecare din noi are ceva de invatat.
Rang:****
4/5

Niciun comentariu: