miercuri, 4 iulie 2012

Vampirii din Morganville de Rachel Caine [RECENZIE]


Vampirii din Morganville (The Morganville Vampires) este o colecție de 12 cărți despre vampiri ce o au in centrul actiunii pe Claire Danvers.


Casa de sticlă (Glass Houses)
Balul fetelor moarte (The Dead Girls’ Dance)
Aleea întunericului (Midnight Alley)
Banchetul nebunilor (Feast of Fools)
Domnia Haosului (Lord Of Misrule)
Carpe Corpus
Stingerea(Fade Out)
Kiss of Death
Ghost Town
Bite Club
Last Breath (1 noiembrie 2011)
Black Dawn (mai 2012)

#Eu am citit numai primele doua volume, insa cu siguranta o sa continui sa-mi cumpar fiecare carte care apare in tara. #Este exact genul de care fantasy care imi place mie. Exact genul de vampiri pe care eu ii caut in literatura.

Volumul Casa de sticla incepe cu prezentarea actiunii. Claire Denvers, o adolescenta inteligenta, intrata de la 16 ani la facultate [cam ciudat, dar...] este tratata cat de rau se poate de Monica Morell, fiica primarului, o tirana in adevaratul sens al cuvantului. O ameninta cu moartea si nu se sfieste sa o impinga pe scari, sa-i distruga, fure si innebuneasca orice farama de viata. Intr-un moment de disperare, Claire se hotaraste sa se mute in afara campusului. Cu toate ca nu ii este permis, isi cauta o casa si in scurt timp se muta acolo. Bineinteles, colocatarii casei au fiecare un spirit usor de diferentiat: Eve, adolescenta goth, dar foarte sociabila, Shane, baiatul perfect care gateste mereu chili, tare innebunit dupa jocuri video si mai ales enigmaticul Michael, care nu apare decat noaptea si atunci canta cantece magnifice la chitara.
Cu fiecare zi traita in Casa de Sticla, probabil denumita dupa numele de familie al proprietarului, Michael Glass, Claire afla cate ceva nou. Eve ii spune despre vampiri. Apoi...afla ca Michael e o fantoma. In Morganville e interzis sa iesi oaptea afara. Oamenii dispar tot timpul. Numeni nu comenteaza. Iar Monica continua sa o tortureze. Pe fondul acesta apar noi probleme. Pentru a capata Protectie impotriva vampirilor, trebuie sa li te supui pentru tot restul vietii. Brandon, vampirul protector al familiei Monicai o tot urmareste pe Claire. O ameninta. O terorizeaza. Iar Shane ii promite ca il va lasa sa il muste de doua ori daca o lasa pe Claire in pace. Numai ca...
Claire se decide sa rezolve totul in stilul ei. Afla ca vampirii isi doresc o anume carte si, cumva, o gaseste. Provoaca o intreaga explozie in oras. Sunt atacati, dar, apare Amelie, Fondatoarea, care le promite Protectie in schimbul foilor din carte pe care Shane le pastrase inainte de a da cartea in mana altor vampiri. Si toate astea pentru ca respectiva carte continea secretul de a crea un vampir...
Iar finalul este grandios.Tatal lui Shane, ucigatorul de vampiri, apare in oras. Da totul peste cap. Si il omoara pe Michael, spunand ca si el este o forma a raului.

Volumul Balul fetelor moarte continua actiunea primului roman. Odata venit in oras, tatal lui Shane, aratat acum ca o rautate pura, are in plan sa omoare toti vampirii din oras. Shane le ascunde pe fete in camera secreta a Casei de Sticla, dar nu pentru mult timp, pentru ca cineva patrunde totusi. Intre a fi violate si a fi omorate nu e decat un pas mic. Dar, surpriza, Michael apare din nou in peisaj. Explicatia o primim imediat: Michael si Casa de Sticla sunt intr-o legatura puternica. Casa e construita de Fondatoare, si este nemuritoare, cel putin atata timp cat Fondatoarea traieste. Iar Casa este in stransa legatura si cu Michael, el fiind complet legat de ea pentru ca acolo a murit (de fapt, nu murise; cineva incercase sa-l transforme in vampir in Casa de Sticla, dar nu reusise si ramasese cumva prins intre lumi; ziua era fantoma, noaptea om). Asa ca, iata-l din nou pe Mike in peisaj!
Pentru a-l goni pe tatal lui Shane din Casa, ei apeleaza la politisti. Acum ca sunt sub Protectia Fondatoarei, nimeni nu mai are voie sa-i tulbure...
Cel putin pana tatal lui Shane il omoara pe Brandon, vampirul care continua sa ii urmareasca. Shane este prins la locul faptei, apoi condamnat la moarte prin ardere (moartea preferata in Morganville).
Si Claire incearca din nou sa rezolve situatia. Cu toate ca Michael, care [!] este transformat in vampir de catre Amelie, la dorinta lui insusi, nu le permite lui Eve si lui Claire sa vina, acestea gasesc o cale si, cumva, o scapa pe Monica dintr-un incendiu creat de tatal lui Shane si o duc la primar pentru a reusi sa-l elibereze pe Shane in schimbul ei. Numai ca tatal lui Shane actioneaza din nou inaintea lor si il salveaza pe Shane, dar acesta nu accepta sa plece fara Claire. Cumva se intalnesc si, atunci cand tatal lui Shane vrea sa arunce in aer cladirea in care se adunasera toti vampirii pentru a urmarii moartea lui Shane, Claire ii saboteaza planurile.
Si uite-asa se salveaza. Tatal lui Shane fuge, ei doi se reintalnesc cu Michael si Eve si se intorc acasa.
Am adorat finalul, ca si in cazul primei carti. Ei stau toti linistiti in casa, totul pare sa se reintoarca la normal...

#Parerea mea e ca aceasta serie merita totul. Are doisprezece volume, dar pot sa jur ca sunt toate la fel de interesante. Nu am mai citit niciodata doua carti dintr-o serie care sa fie atat de bine structurate, scrise. Se vede ca autoarea nu le-a scris la comanda cuiva, ci pentru ca i-a placut, pentru ca si-a cunoscut foarte bine personajele, ca imaginatia ei e intr-adevar mare si ca are talent.
#Este cu mult deasupra Amurg si Jurnalele Vampirilor. 
#Daca vreti intr-adevar o carte care sa contina si actiune si romance, asta e decizia potrivita!

4 comentarii:

Claudia spunea...

Aceste carti sunt superbe.Abia astept sa mi le cumpar si sa le citesc.

Anonim spunea...

Ai dreptate sunt niste carti minunate.Sunt cartile mele preferate.Eu sunt la vol.7,iar Rachel Caine a devenit autoarea mea preferata.personajul meu preferat este Amelie, al vostru?

Si apropo sunt 15 carti.

Anonim spunea...

Hei.. Stie cineva cand apare volumul 9?
Si volumul 8 de unde il pot cumpara online?
Mersi :*

Anonim spunea...

Din cate am inteles, seria nu va mai fi tradusa. Acum.. sa speram ca cineva va cumpara editura si va continua cu traducerile