joi, 16 august 2012

Book Lovers Challenge- Ziua 14


14.     Ce crezi despre acei adolescenți care consideră cititul ca ceva plictisitor, ridicol și nefolositor? Ce le-ai spune ca să le schimbi impresia?

Cred ca nu le place sa citeasca deoarece au fost obligati sa o faca. Atata timp cat obligi pe cineva sa faca ceva, nu ii va placea. La urma urmei, voua v-ar placea?
Face parte din frumusetea cititului sa descoperi ce genuri iti plac, sa pasesti cu neincredere printre filele cartii si sa te trezesti atat de prins in actiune incat nu poti lasa cartea din mana.
Trebuie sa recunoastem ca nu toate cartile de scoala sunt grozave. Unele dintre ele sunt greoaie si plictisitoare, facute pentru oameni maturi care au in spate o experienta vasta in ale cititului, nu pentru un adolescent care abia au pasit in aceasta lume.
Am vazut ca materia s-a mai schimbat si am fost foarte fericita sa vad ca au fost adaugate carti mai pe gustul adolescentilor in lectura de scoala.
Nu cred ca exista oameni carora sa nu le placa sa citeasca, ci doar aceia care nu au aflat inca asta, pentru ca nu au descoperit inca o carte(sau mai multe) care sa li se potriveasca.
Nu o sa ajungi niciodata sa iubesti lectura citind Enigma Otiliei. Pe asta o citesti mult mai tarziu, cand ti-ai format mintea pentru a putea face fata modalitatii de scriere a autorului, care exagereaza cu descrierile si detaliile.
Dar poti ajunge sa iubesti cititul daca pui mana pe Harry Potter, Singur pe lume, Amurg sau multe altele in gen.
Ce le-as spune ca sa le schimb parerea? Nepoatei mele i-am spus ca nu va ajunge vreodata sa cunoasca atat de multe despre lume pe cat isi doreste, daca nu citeste si ca multe carti sunt amuzante si interesante. Era clasa intai si recunosc, de multe ori, am obligat-o sa citeasca, pentru a se perfectiona, ca avea calificative destul de mici la citire.
Ca sa o fac sa ii placa, gaseam o poveste care sa fie pe gustul ei, ii citeam eu jumatate, apoi, cand era actiunea mai interesanta, ma faceam ca am o treaba urgenta si o lasam cu cartea. Azi asa, maine asa, a inceput sa citeasca singura si acum e clasa a 3-a ci citeste cate 100 de pagini pe zi.
Ce i-as spune unui adolescent care nu vrea sa citeasca? As incerca sa il cunosc, apoi as cauta o carte pentru adolescenti, poate nu neaparat fantasy, daca nu il/o pasioneaza, dar o carte in care personajul principal sa aibe probleme asemanatoare cu ale lui/ei.
Empatizarea cu personajul e intotdeauna placuta si sigur ii va placea cartea respectiva!

Niciun comentariu: