miercuri, 5 decembrie 2012

AIUS: oferta lunii decembrie

Editura Aius a fost înfiinţată în 1991, de Nicolae Marinescu. Editura şi-a organizat activitatea pornind de la două idei importante: promovarea culturii (chiar când vandabilitatea nu era un argument decisiv al editării) şi constituirea unui grup de intelectuali în jurul programului editurii care să asigure şi conţinutul ştiinţific al cărţilor editate la noi.
Mai jos este oferta lunii decembrie a editurii Aius.

Origami
Editura Aius vă propune pentru zilele friguroase de iarnă o nouă modalitate de a stimula imaginaţia şi îndemânarea copiilor: cărticica Descoperă magia Crăciunului cu  ce cuprinde doisprezece figurine pe care cei mici vor învăţa să le confecţioneze cu ajutorul celebrei tehnici japoneze de pliere a hartiei cunoscută în întreaga lume sub numele de Origami. Astfel copii vor putea să facă ornamente şi decoraţiuni ca „Moş Crăciun”, „Fulgul de nea”, „Cizma lui Moş Crăciun”, „Omul de zăpadă”, „Steluţa”, „Coroniţa cu fundiţă”, „Brăduţul” sau „Acadeaua”  cu care vor împodobi bradul de Crăciun.

Felix Aderca - Mic tratat de estetica sau lumea vazuta estetic
Provocarea pe care i-o aduce Felix  interbelicului românesc este înscrierea pe orbita culturii europene. Lite­ratura română nu mai putea să rămână romantică la înce­putul secolului XX chiar dacă spiritul eminescian subjuga majoritatea vocilor poetice. Ea nu putea involua spre un „tradiţionalism fără tradiţie”, după cum îl numeşte, ci şansa ei era deschiderea spre modernitate. Aderca a înţeles încă de la început că literatura nu mai poate să fie decât modernă şi a urmărit toate consecinţele acestui imperativ.
Nu puţine sunt momentele când autorul Micului tratat de estetică are concepţii mai inovatoare şi sincronice cu literatura europeană chiar şi decât Lovinescu.

Petrisor Militaru - Prezente angelice
„Cartea lui Petrişor Militaru se ocupă de relaţia dintre angelologie şi poezie, mai precis de imaginea îngerului în poezia română. Tema este fără doar şi poate incitantă, dar până astăzi ea nu a stârnit, pe câte ştim, ambiţia unei tratări sistematice. Dată fiind suprafaţa teoretică a lucrării, remarcabilele cunoştinţe angelologice probate de-a lungul ei, acurateţea şi limpezimea argumentaţiei precum şi eleganţa stilistică a argumentării este lesne de prevăzut că Arhanghelul Mihail va fi alături de el în înfruntarea balaurilor criticii." Eugen Negrici

Niciun comentariu: